Huolia, murheita, turhia toiveita ?

Young man standing in ocean.

Lapsena sitä usein kuvittelee, että aikuisilla ei ole huolia ja murheita.

Että aikuisen elämä on helppoa, kaikkeen löytyy ratkaisu, eivätkä ainakaan möröt sängyn alla pelota.

Mitä vanhemmaksi tulee ja mitä kauemmaksi nuo lapsuuden toiveet auvoisasta aikuisuudesta jäävät, sitä läheisemmäksi saa tulla sen tosiasian kanssa, että aikuisuus onkin paljon monimutkaisempaa kuin on koskaan osannut odottaa. Huolia ja murheita varmasti riittää elämän jokaiselle päivälle, jos niitä haluaa ottaa kantaakseen.

Lapsen huolet ovat isoja huolia, pienelle lapselle. Lapsi tarvitsee aikuista huolien voittamiseen ja pelkojen karistamiseen.  Aikuisen huolet isoja huolia, aikuisen kokoisia. Kuka silloin auttaa, kun aikuisen huolet kasvavat hallitsemattomiksi, murheet murtavat mieltä, kaihertavat sielua ?

Miten nuo huolet ja murheet voisi sitten jättää taakseen tai ainakin välillä ohittaa pikatietä ?

Murheiden ja huolien voittamiseen on olemassa apukeinoja, aikuinen joutuu vain näkemään hiukan vaivaa saadakseen huolista kiinni, jotta voisi pistää ne vaikka laatikkoon ja jättää ne hetkeksi sinne. Jotkut jopa unohtaa.

Yksi keinoista on puhuminen. Joku puhuu ystävälle, toinen puolisolle, kolmas äidilleen ja joku terapeutilleen. Mikä toimii kenellekin. Puhuminen auttaa jäsentämään asioita, saamaan niitä mittasuhteisiin. Ääneen sanottuna asiat eivät tunnukaan niin isoilta ja musertavilta, kuin mielessä erityisesti iltaisin ja öisin pyöriessään.

Toinen on tekeminen. Joku urheilee, toinen kirjoittaa, kolmas musisoi, neljäs lukee, viides rakentaa omakotitaloja toisensa perään. Päivittäisen liikunnan on tutkitusti todettu lisäävän elämän mielekkyyttä. Tekeminen auttaa hyvin monesti murehtimaan vähemmän. Kun on tekemistä, ei ole sitä paitsi aikaa murehtia.

Kolmas on ajattelun muuttaminen ja huomion kiinnittäminen muihin asioihin. Kun lopullisesti alkaa kyllästyä omiin murheisiinsa, voi olla myös valmis luopumaan murehtimisesta. Silloin voi päättää pääsevänsä murheistaan. Kova halu alkaa nähdä asioissa myös hyvät puolensa, haasteet mahdollisuuksina, ongelmat matkana itsensä kehittämiseen, voi elämä alkaa tuntua erilaiselta.

Toiveet, eivät ole turhia. Murheet ja huolet on voitettavissa.

Kokeile päivittäin murehtia minuutti vähemmän ja olla tyytyväisempi minuutin enemmän.

Katso toimiiko.

Kiinnitä huomiota niihin hetkiin jolloin, et huomaa murehtivasi. Mitä teet silloin toisin ?